Túraajánlataink a 2022-es évben

Vezetett túrák a Szigetközben

A felső-szigetközi állótábor július és augusztus hónapokban folyamatosan működik.

Túra Személyek száma Ár / nap / fő
Felső-szigetközi vízitábor 1-9 fő 4.000 Ft
10-20 fő 3.500 Ft
20 fő fölött 3.000 Ft

A Mosoni Duna és az Öreg Duna által közbezárt terület, Magyarország egyik legszebb tájegysége. Kialakulásában és jelen állapotában a víz játssza a főszerepet. A lelassult folyó itt rakja le hordalékát, létrehozva ezzel zátonyokat, szigeteket, belső tavakat. Egyedülálló növény-és állatvilág alakult ki.

A bősi erőmű megépítése miatti vízhiány komoly gondot okozott, de 1995-től sikerült megoldani a vízpótlást. Azóta a Szigetköz újra a természet szépségét szerető emberek felüdülését szolgáló vízi birodalom lett.

A nagyon szövevényes ágrendszer kitűnő túrázási lehetőségeket kínál. Az ágrendszer két helyen szélesedik ki jelentősen. Először Doborgazsziget és Cikolasziget magasságában (Felső Szigetköz), majd kb. 30 km-rel lejjebb Ásványrárónál (Alsó Szigetköz). Míg a felső részen a szabályozott vízpótlásnak köszönhetően az egyes ágakban a vízszint gyakorlatilag változatlan, Ásványrárónál a nagy Duna vízállása érezteti hatását.

A 12-13 ezer hektárnyi területen 67 növénytársulást írtak le. A madarak a Szigetköz és a hullámtér legfeltűnőbb, legjellegzetesebb állatai. A Szigetközben költő, illetve vonuláskor hosszabb időt itt töltő fajok száma több, mint 200-ra tehető.

A táj szépsége igazán csak vízről élvezhető. Túráinkon nagy helyismerettel rendelkező vezetők közreműködésével a legszebb helyekre, a legeldugottabb holtágakba juthatnak el.

A négynapos Felső szigetközi vízitáborunkban

Dunakiliti és Dunasziget (Doborgaz, Cikola) közötti ágrendszert járjuk be. Táborhelyünk Doborgazszigeten van, közvetlenül a vízparton. Innét indulnak naponta a csillagtúrák.

A tábori körülmények:

Fizető sátorozóhely, a sátrak és a csomagok őrzése biztosított. Rendelkezésre áll melegvizes zuhanyzó, kultúrált wc. Lehetőség van az esti közös főzésekre, a felszerelést biztosítjuk.

A tervezett program:

Az első napon a megérkezés után sátorverés, majd ismerkedés a vízzel. Szükség szerint evezés oktatás, ezt követően egy rövid túra keretében a doborgazi ágrendszer bejárása.
A második napon a cikolai rész felderítése. A rendkívül gazdag növény-és madárvilág mellett érdekes élményt nyújt a Hallépcso megtekintése.
A harmadik napon evezés Dunakilitibe, látogatás a duzzasztóműben , igény szerint szakmai vezetéssel.
A negyedik napon egy rövidebb "levezető" túra, majd táborbontás.
A program kiegészíthető még egy túranappal a Zátonyi-Dunán. Egy vadregényes, erdőn keresztül kanyargó folyószakaszon evezhetünk végig, leküzdve a természeti akadályokat.

Az utazás ajánlott módja:

Mosonmagyaróvárra vonattal, onnét Doborgazszigetre autóbusszal. Nagyobb létszám esetén a Volán biztosít különjáratot.

Egyéb információ, jelentkezés

Részvételi díj:

A részvételi díj magában foglalja a túrakenuk, mentőmellények, műanyag hordók, bográcsok és egyéb felszerelés bérleti költségeit, valamint a túravezetési díjat. Nem tartalmazza az oda- és visszautazás költségeit, valamint az esetleges sátorozóhelyi díjakat.

Élelem:

Az élelemről a résztvevők maguk gondoskodnak, naponta van lehetőség a vásárlásra. Az esti közös főzésekhez a szükséges felszerelést biztosítjuk, a hozzá szükséges élelmiszereket igény szerint beszerezzük.

Jelentkezés:

A jelentkezés vízitúrára telefonon, személyesen, levélben vagy e-mailben történik és a foglaló (50%) befizetésével válik érvényessé.

Június 25. és augusztus 25. között a jelentkezéseket csak a 20-3927 009 -es telefonszámon tudjuk fogadni.

Kedvezmények:

Csoportos jelentkezés esetén 15 főtől a szervezőnek félárú, 20 főtől díjtalan. Legalább egy szülő jelenléte esetén gyerekeknek 12 év alatt félárú.

Tambi Bt. Vízitúra szervezés:
Telephely: 9226 Dunasziget, Doborgaz u. 45.5 (Google-térkép)
Tel.: +36 20 3927009
E-mail: tambi@tambitura.hu